わらび餅 作り方マニュアル
Bracken rice cake how to make manual
用意するもの
What to prepare
- 広めの鍋
Wide pan
- しゃもじ
Wooden spoon(Spatula to stir)
- 水
Water(drinkable)
- 砂糖
Sugar
- (出来上がったわらび餅を流し込む)平らで四角の容器
Square flat container (to pour a bracken rice cake)
作る手順
Steps to make
- 鍋でわらび餅粉と水を混ぜる(粉が完全に溶けるまで混ぜる)
- 水の分量(目分量でも良い)
柔らかめのわらび餅→わらび餅粉の重量の8〜10倍の水
硬めのわらび餅→わらび餅粉の重量の約4倍の水
※ 水の代わりに牛乳でもよい
- Mix bracken rice cake flour and water (Mix it well and completely dissolve flour) in a wide pan
- Quantity to add water(does't have to be exact)
Softer bracken rice cake → Water of 8-10 times of the weight of the flour
Harder bracken rice cake → Water of about 4 times of the weight of the flour
※ You may use milk in substitution for water
- お好みにより砂糖を加える(に加えて混ぜる)
- By preference, add the sugar(Add abd mix)
- Quantity to add sugar
20% - 150% of sugar of the weight of the bracken rice cake flour
- お好みによりインスタントコーヒーを加える(に加えて混ぜる)
- By preference, add the instant coffee powder(Add abd mix)
- Quantity to add coffee powder
2〜6cups
- これらが完了したら、鍋を強火で加熱する。鍋底に粉がたまらないように、しゃもじでゆっくりかき混ぜる。
- If these are completed, heat the pan over a high heat. Stir it with a wooden spoon slowly so that powder does not collect in the bottom.
- 強火で2〜3分経ちますと、糊状の小さな粒が出来始めます。その粒の数が多くなり出したら中火に落とし、さらにしっかりとかき混ぜます。
- When 2-3 minutes pass over a high heat, there begins to be glue-like grains. If the number of grains begins to increase, drop it in medium fire , and stir it with the wooden spoon well more
- 白い液状だったものが、水気が無くなり粘りの強いまとまりのある生地になったら火を止める。
- If a white liquid form disappears and becomes the cloth with the strong unity of the tenacity, stop fire.
- 平らな四角の容器にを流し込み、冷水に容器ごと浸ける。その後、容器ごと冷蔵庫で冷やす。
- Pour into a flat square container and soak the container in cold water , afterwards cool the container in a refrigerator
- 冷蔵庫で冷えたら取り出し、容器を逆さまにして中身を取り出し、包丁で切り分けお皿に盛り、きな粉を振りかけて召し上がります。
- If it gets cold in a refrigerator, turn the container upside down and you cut it into pieces with a kitchen knife and serve it in a dish and sprinkle soybean flour and have it.